Scheidingsritueel

Je hebt interesse in een scheidingsritueel

Jullie relatie is voorbij. Met de advocaat, mediator en/of therapeut hebben jullie afgerond. Nu wil je jullie liefdesrelatie afsluiten met een scheidingsritueel, -ceremonie of -feest. Daarom ben je hier.

Je wilt nog één keer achterom kijken. De liefde tussen jullie is mooi geweest. Jullie zijn niet langer samen. Door jezelf en door de ander. Je wilt je liefdesrelatie ritueel beëindigen en nieuwe vorm vinden met elkaar. Zodat je je eigen weg kan gaan.

Ik beloof je een duidelijk verhaal van jullie veranderende liefde, bruikbare rituelen, een respectvolle afsluiting en een nieuw begin.

scheidingsritueel scheidingsceremonie scheiden

"Just as we have marriage ceremonies to mark the beginning of a union, we also need rituals to mark the end."

Esther Perel

Ik help je graag bij het maken van een onvergetelijke scheidingsceremonie

In welke situatie?
Jullie zijn uit elkaar en de tijd is aangebroken om de liefdesrelatie bewust te beëindigen. Het maakt niet uit of jullie met veel of weinig ruzie scheidden. Of er kinderen zijn of niet. Of jullie hetero’s of LHBTI+’ers zijn. Of jullie als vrienden uit elkaar gaan , want uit elkaar gegroeid. Of omdat er een nieuwe liefde in het spel was.  Of jullie getrouwd, samenwonend of in een lat-relatie waren. Voor elke situatie vinden we samen de juiste scheidingsrituelen. 

Met wie? 
Zelf, met je voormalige lief, met je gezin of in groter gezelschap (bijvoorbeeld je ouders, beste vrienden, getuigen van jullie huwelijk of iedereen die op jullie huwelijk aanwezig was). En met of zonder mij.  

Waarom?
Met een scheidingsritueel wil je vanuit je hart afscheid nemen en elkaar het beste wensen. Zodat je je eigen weg kunt gaan. 

scheidingsritueel

Uit elkaar met kinderen

Je beseft je hoe belangrijk het is om goed te scheiden als je kinderen hebt. Je wilt niet dat zij zich schuldig voelen over de breuk tussen jullie. Je wilt voorkomen dat ze blijven hopen dat jullie weer bij elkaar komen.

Je wilt voorál dat ze weten en voelen dat ze uit liefde geboren zijn. Dat jullie altijd van ze zullen blijven houden. Dat jullie hun ouders blijven en de zorg delen. Je wilt dat je kind voelt: in elk huis ben ik thuis. En mijn wensen voor deze grote verandering voor ons gezin tellen mee. 

Samen vinden we een manier om die gevoelens vorm te geven op een manier die helemaal past bij jullie gezin. 

Hoe ziet een scheidingsceremonie eruit?

Hoe een scheidingsceremonie voor jullie eruit komt te zien kan ik nog niet zeggen. Het is elke keer anders. Want ieder mens en iedere relatie is anders. Bovendien kies jij je eigen plaats, moment en sfeer.
Om je een idee te geven omschrijf ik hierbij een paar voorbeelden:

 • Jullie schrijven een afscheidsbrief aan elkaar. Een brief over wat je gaat missen, wat je koestert, waar je verantwoordelijkheid voor neemt en wat je wenst voor elkaar. Om voor te lezen aan de ander. En daarna eventueel door de ontvanger voor te laten lezen aan jou.

 • Jullie kunnen je trouwringen laten omsmelten tot nieuwe sieraden voor de kinderen. Als je je intenties voor het ouderschap zonder partnerschap uitspreekt, dan kun je daarna de sieraden aandoen bij de kinderen. Het sieraad is voor hen een blijvende herinnering aan jullie liefde voor hen. Jullie trouwgelofte verandert op die manier in een gelofte van ouderschap. 

 • Je geeft je pijn en verdriet vorm op papier. In woorden, tekeningen of op een andere manier. Je kunt het papier ritueel verbranden. 

Een scheidingsritueel voor jezelf

Heb jij behoefte aan een scheidingsceremonie? Maar je ex-partner niet? Dan kun je een ritueel voor jezelf doen, want je voelt: dit is belangrijk.

Je kiest tijd en plaats, vorm en inhoud. Om uiting te geven aan je gevoel.

Je staat stil in het nu bij wat was. Hoe jullie het samen hadden. Wat uit jullie liefde is voort gekomen. Wanneer de afstand ontstond. 

Om daarna je eigen weg te gaan. Met beloftes aan jezelf en voornemens voor de toekomst.

scheidingsritueel voor jezelf

Hoe ik werk

Kennismakingsgesprek

Ik stel vragen, die je dichter bij je eigen antwoorden brengen
Ik bied jullie de ruimte om jullie verhaal te vertellen. Samen of apart. Ik vraag naar jullie eerste ontmoetingen. We praten over hoogte- en dieptepunten. Wat hij betekende voor jou. Wat jij betekende voor haar. Wanneer de eerste scheurtjes zichtbaar werden. We gaan jullie liefde herontdekken en de breuk onderzoeken. Ik luister met een open hart en laat oordelen los.

We komen tot het juiste moment, de beste plek en de passende sfeer voor de ceremonie
Als vanzelf wordt duidelijk welk verhaal verteld wil worden, welke intenties jullie hebben en hoe we die het beste kunnen vormgeven. In een ceremonie voor jullie twee, jullie gezin of in groter gezelschap. In de scheidingsceremonie maken we onze terugblik op jullie liefde voelbaar met muziek, woorden en/of rituelen. Om daarna de blik vooruit te richten.

scheidngscermonie scheidingsritueel uit elkaar

Voorbereiding van het scheidingsritueel

Als je wilt schrijf ik het verhaal van jullie relatie. Ik houd contact met degene(n) die een bijdrage leveren. Ik denk mee en geef tips. Bijvoorbeeld als je het niet zo makkelijk vindt om de spreken of te schrijven. Of wanneer je op zoek bent naar een ritueel. Ik verzamel de speeches, muziek en andere onderdelen van de scheidingsceremonie. Ik maak het programma. Dit alles doe ik in goed overleg. 

Op de dag van de scheidingsceremonie

Dan ben ik ceremoniemeester. Ik zorg dat alle benodigde spullen aanwezig zijn en zet alles klaar.  Ik heet iedereen welkom en leid de ceremonie tot het eind.

Wil je een onvergetelijk scheidingsritueel?

Scheidingsceremonie

vormgeven 6-8 uur werk
395 (incl. 21% BTW)
 • Gesprek
 • Ideevorming
 • Plan bespreken en afronden

Relatieverhaal

8-10 uur werk, 800-1.000 woorden
485 (incl. 21% BTW)
 • Gesprek
 • Schrijven
 • Goed vinden

Scheidingsceremonie

vormgeven en voorgaan, 16-18 uur
950 (incl. 21% BTW)
 • Gesprek
 • Ideevorming
 • Plan maken
 • Ceremonie leiden

Bijkomende kosten

Bovengenoemde bedragen zijn exclusief reiskosten ad € 0,45 per kilometer en het starttarief van € 25 (incl. 21% BTW). Reistijd wordt niet in rekening gebracht. 

Wanneer ik kosten maak voor het aanschaffen van materialen voor de ceremonie worden deze één op één aan u doorberekend, dus zonder extra kosten.

Heb je nog vragen?