Wie ik ben

uitvaartbegeleider kimm giebels van ceremonies met kimm leidt een uitvaartdienst

Interview met Kimm Giebels – voor als je meer over mij en mijn vak wilt weten

Wat voor bedrijf is Ceremonies met Kimm?

Het is een eenmanszaak onder mijn bezielende leiding. Ik help mensen bij het maken van ceremonies en rituelen bij afscheid. Ik schrijf levensverhalen. En ik begeleid mensen in de laatste fase van hun leven.

Wat voor ceremonies maak je?

Ik maak vooral uitvaartceremonies en herinneringsbijeenkomsten.

Daarnaast heb ik heel persoonlijke rituelen vorm helpen geven. Bijvoorbeeld een ritueel voor de borstamputatie bij een vrouw met borstkanker. Of een scheidingsritueel.

Wie is Kimm Giebels-Westhuis?

Ik ben Kimm, de vrouw van Ingrid en moeder van Tara en Egon. Ik ben opgegroeid op de Veluwe en volwassen geworden in Amsterdam. Nu woon ik met mijn gezin in Hilversum.

Ik ben een natuurliefhebber en dierenvriend. Ik houd van kunst, cultuur en mooie woorden. In de winter schaats ik en ik doe aan pilates.

In mijn vrije tijd ben ik zorgvrijwilliger bij hospice Kajan en geef schrijfles in het basisonderwijs. In mijn rol als algemeen bestuurslid en lid van de Give A Damn Foundation steun ik wereldwijd organisaties voor en door LHBTQIA+’ers.

Ik besteed mijn tijd het liefst aan mijn gezin, familie en vrienden.

 

Hoe lang bestaat je bedrijf al?

Ik ben in 2020 gestart met Ceremonies met Kimm. Mijn eerste ceremonie was een uitvaartdienst in Amsterdam. Het werd een liefdevol afscheid van een levenslustige 90-er met een uitgebreide gebruiksaanwijzing

Wie zijn jouw klanten?

Ik werk altijd voor mensen zoals jij en ik. Soms werk ik voor een individu, meestal voor families. Heel regelmatig heb ik ook contact met de vrienden(groep), sportclub of muziekvrienden.

Op het moment dat er een ingrijpende persoonlijke gebeurtenis plaats vindt, kom ik in beeld. Bijvoorbeeld voor het helpen maken van een uitvaartdienst, het vormgeven van een scheidingsritueel of het vieren van herstel na ernstige ziekte.

Ik heb ook uitvaartondernemers als klant, die mij voor de nabestaanden van een overledene inhuren om samen een uitvaartceremonie te maken. Ook vragen uitvaartondernemers zelf advies over het vormgeven of voorgaan van een uitvaartdienst.

Voor welk soort mensen zijn jouw ceremonies geschikt?

Aandacht geven aan de grote momenten in het leven is voor iedereen een goed idee. Als je naar de kerk of moskee gaat, dan vraag je hiervoor waarschijnlijk je dominee, pastoor of imam. Heb je die niet en wil je wel betekenis geven aan je leven met een viering, dienst, ceremonie of ritueel, dan ben ik de aangewezen persoon.

Voor wie is het een goed idee om zijn (levens)verhaal te laten opschrijven door iemand zoals jij?

In mijn praktijk schrijf ik vooral levensverhalen voor mensen, die willen terugkijken op hun leven en hun verhaal willen nalaten.

Voor terminaal zieke ouders van jonge kinderen is het zeer waardevol gebleken. Ook mensen in het verpleeghuis vertellen graag hun verhaal. Ze zijn ontroerd als ik het aan ze voorlees en als ze hun verhaal met hun familie en vrienden delen.

Als het vergeten begint willen kinderen en partners graag het verhaal van hun ouder of lief laten opschrijven. Maanden na een schrijfopdracht kreeg ik het volgende bericht van een dochter over haar vader: “Tijdens het voorlezen is mijn vader ontroerd en herinnert hij het zich ook weer. Hij voelt zich door uw tekst erg begrepen en serieus genomen.”

Wat bied jij je klanten met een ceremonie?

Ik help mensen bij het maken van een onvergetelijke ceremonie. Een ode aan het leven in een sfeer die goed voelt. Helemaal passend bij jou en de jouwen.

Zo kun je afscheid nemen van het oude en ruimte maken voor het nieuwe. Een goede ceremonie markeert de eerste dag van de rest van je leven.

"Aandacht geven aan de grote momenten in het leven is voor iedereen een goed idee."

Waarom ben je dit gaan doen?

Om bij mensen te zijn wanneer hun wereld zo drastisch op zijn kop staat, dat de dagelijkse rompslomp naar de achtergrond verdwijnt en hulp geboden is. Op deze momenten kan ik mensen het beste van dienst zijn. Met mijn luisterend oor, praktische instelling en creativiteit breng ik rust, inzicht en schoonheid. En daar krijg ik voldoening voor terug.

 

Heb je een opleiding gevolgd om ceremoniemaker te worden?

Ja, ik heb de opleiding tot ritueelbegleider gevolgd bij Gaandeweg Uitvaarteducatie. Als ritueelbegeleider sta je naasten bij in de week na het overlijden van hun dierbare. Samen zoek je naar mogelijkheden om het leven van de overledene te gedenken in woorden, muziek, beelden, symbolen en rituelen. Ook kijk je naar manieren om eventuele kinderen te betrekken bij het afscheid en hen aan te spreken op het niveau dat past bij hun leeftijd. 

Hoe werken levensverhalen?

Ik luister het (levens)verhaal tevoorschijn, schrijf het op en draag het voor. Behalve feiten benoem ik gevoelens. En ik herken vaak een rode draad in iemands leven en/of persoonlijkheid, die ik door het verhaal heen trek. Het is mijn wens dat de hoofdpersoon van het verhaal zich ten diepste gekend voelt. En dat de anderen zich op zijn minst gezien voelen.

Wat is de werking van een ceremonie?

Ceremonies en rituelen helpen aangrijpende momenten voelbaar en behapbaar maken én bieden hoop. Dankzij een ceremonie kun je thuis komen bij jezelf.

"De kunst is om te weten waarvoor je een cermoniemaker moet vragen en wat je zelf kunt doen. Voor mij een reden om een Youtube kanaal te beginnen met praktische tips en adviezen. Zodat je je keuze bewust kunt maken."

Wanneer hebben mensen iemand zoals jij nodig?

Er zijn miljoenen redenen om iemand zoals ik te vragen op een moment van afscheid. Als je een uitvaartdienst zonder dominee wat kaal vindt, maar niet meer naar de kerk gaat. Als je wereld op zijn kop staat en je wilt graag weer met beide benen op de grond staan. Als je geen puf hebt om een ceremonie te organiseren…

De kunst is om te weten waarvoor je een ceremoniemaker/ritueelbegeleider moet vragen en wat je zelf kunt doen. Voor mij een reden om een Youtube kanaal te beginnen met praktische tips en adviezen over uitvaartdiensten, levensverhaal en het afscheid voorbereiden.  

Zodat je je keuze bewust kunt maken en zelf de regie kunt houden.

 

Waarin verschil je van andere ceremoniemakers?

Iedere ceremoniemaker en ritueelbegeleider is anders. Als mens en ook in ervaring zit veel verschil. Doordat ik 17 jaar lang in het bedrijfsleven in grote projecten werkte en diverse teams begeleidde weet ik veel van mensen, hoe ze samen te brengen en te ondersteunen bij het tot stand brengen van hun gezamenlijke plannen.

Als kunsthistorica (ik studeerde af op de Gouden Eeuw) weet ik veel over beeldtaal en hoe je een goed portret maakt. Of dat nu over de portrettenreeks Iconographie van Anthony van Dyck gaat  (mijn afstudeeronderwerp) of over de beeldtaal die past bij iemand van nu. Betekenis geven aan voorwerpen, mensen en verhalen is mij wel toevertrouwd.

Door de jaren heen heb ik veel geleerd van familie opstellingen en mijn intuïtie steeds verder ontwikkeld. Tijdens mijn persoonlijke leiderschapsreis met Native Americans in Upper Michigan (VS) kon ik er niet meer onderuit. Ik moet mensen direct ondersteunen, want ik breng rust en voel wat nodig is. In de bossen met de Ojibwe indianen leerde ik ook de kracht en zuiverheid van ceremonies en rituelen.

 

Waarin verschil je van uitvaartondernemers?

De uitvaartondernemer neemt de praktische dingen rondom de uitvaart voor zijn rekening. Hij komt op de eerste dag na overlijden veel voor je regelen. En coördineert de hele periode tot de uitvaart alles en iedereen, die ermee te maken heeft.

Ik ben er voor de vorm en inhoud van de uitvaartdienst. Ik kom op de tweede of derde dag en praat vooral met jou en de jouwen over het leven van jullie overleden dierbare. Ik heb aandacht en tijd voor jullie herinneringen. Samen zoeken we naar betekenis en troost. Vanuit mijn ervaring en jullie wensen maken we samen een onvergetelijke uitvaartdienst.

 

"Als een mens in hoofd, hart én ziel geraakt is, dan heb ik mijn werk uitstekend gedaan."

kimm giebels van ceremonies met kimm begeleidt graag een uitvaartdienst levenseinde scheidingsritueel levensverhaal

Hoe zien ceremonies er volgens jou uit?

Elke ceremonie ziet er anders uit, want ieder mens is anders. Relaties, geloof/spiritualiteit, voorkeur en smaak en de aanleiding verschillen.

Wel beleeft iedereen een dag anders dan alle andere dagen. De ceremonie staat altijd in het teken van een grote verandering. Voelbaar gemaakt met muziek, verhalen, gedichten en/of rituelen. Op een bewust gekozen plek.

 

Welke toegevoegde waarde hebben ceremonies?

Ik help je aandacht geven aan de grote momenten in het leven. Om te doorleven en benoemen wat je meemaakt en wie je bent. Op een manier die raakt en verbindt met de mensen om je heen. Zodat je weer vaste grond onder je voeten krijgt en verder kunt met leven.

 

Wanneer biedt een ceremonie uitkomst?

Als je wereld op zijn kop staat vanwege een levensgrote verandering. En je voelt dat je weer wilt thuis komen bij jezelf. Bijvoorbeeld als je vader, zus of lief is overleden of als je je scheiding ook emotioneel wilt afronden. Als je ernstig ziek bent of net hersteld. Er zijn allerlei redenen voor ceremonies en rituelen.

Wat is jouw aanpak?

Het belangrijkste is tijd. Dus ik neem tijd. Om te luisteren en voelen wat nodig is. Om rust te brengen en de juiste woorden te helpen vinden. Ik luister tevoorschijn wat al in jou en de jouwen aanwezig is en voeg er mijn schrijfkracht en mijn ervaring met ceremonies, muziek, gedichten en kunst aan toe. En ik neem de coördinatie op me, zodat jij zo min mogelijk regeldingen aan je hoofd hebt. Op de dag van de ceremonie ben ik ceremoniemeester voor je.

Kunnen ceremonies mensen ontroeren?

Dat kan zeker en is zelfs de bedoeling. Als een mens in hoofd, hart én ziel geraakt is door een ceremonie, dan heb ik mijn werk uitstekend gedaan.

Heb je een voorbeeld hoe dat gaat?

Een aanwezige bij een uitvaartceremonie omschreef haar ontroering met deze woorden: “Het afscheid helpt me echt om terug te kijken naar de mooie momenten en is een eervolle herinnering. Alles klopte en paste helemaal bij zijn wens en karakter.” Met deze mooie woorden bevestigde ze dat mijn intentie geslaagd was: het was een mooi, zeer persoonlijk en troostrijk afscheid.

Een dochter van een overleden vader bedankte me voor “een dag die ik in mijn hart bewaar, met een gouden randje.

 

Waar ligt je werkgebied?

Ik werk hoofdzakelijk in Hilversum en de Gooi- en Vechtstreek. En in de omgeving Amsterdam, Almere, Amersfoort en Utrecht.

 

Wanneer en hoe ben je te bereiken?

Ik ben dagelijks te bereiken. Ook in het weekend van 9.00 tot 21.00 uur. Je kunt me bellen op 06-12 979 659. Als je mijn voicemail krijgt bel ik zo snel mogelijk en zeker binnen 24 uur terug.

Mailen kan ook: kimm@ceremoniesmetkimm.nl. Je krijgt binnen een dag antwoord.

 

Ben je ook te volgen op social media?

Jazeker. Op mijn Youtube kanaal plaats ik om de week een video over met praktische tips en adviezen over uitvaartdiensten, levensverhalen en afscheid nemen in de laatste levensfase.

Ik ben ook actief op Facebook, Instagram en LinkedIn.