Omgaan met het levenseinde

Je wilt de praktische kant van je afscheid voorbereiden

Want je wil je naasten ontzorgen. Als jij dood bent wil je ze met zo min mogelijk rompslomp laten zitten. 

Met mij kun je de uitvaartdienst maken. We spreken over muziek en mooie teksten, sprekers en rituelen. We zouden zelfs jouw videoboodschap kunnen opnemen. Het is aan jou hoever je wilt gaan in het vooraf alles regelen. 

Voor het regelen van de praktische kant kan ik je in contact brengen met een goede uitvaartbegeleider. Ben je daar nog niet? Dan kun je je overwegingen met mij delen.

voorgesprek uitvaart regelen afscheid

"Sommige dingen weet je zeker. Sommige dingen hoop je zeker."

Merel Morre

In de laatste levensfase zoek je soms een luisterend oor

Als jouw levenseinde nadert of jouw dierbare gaat sterven, dan maak je iets mee waar je het draaiboek niet van kent. Je hebt waarschijnlijk allerlei vragen en allerlei emoties. Hoe gaat het sterven? Waarom ik? Wat is te dragen en wat niet? Is er leven na de dood? Er is nog iets dat ik recht wil zetten, maar hoe?

Dan kun je behoefte hebben aan een een luisterend oor. Liefst van een buitenstaander, die geen mening heeft over jouw situatie. Iemand bij wie je het achterste van je tong durft te laten zien.

Ik ben graag luisterend aanwezig bij jou en de jouwen. Ik breng mijn kennis en ervaring over het sterven mee. 

levenseinde

Aanpak

Sterven is een onbekend gebied betreden. Je bent er niet eerder geweest. Je komt in niemandsland. Is er toch niet iets meer te zeggen? Hoe gaat dat – sterven?

Tijdens één of meerdere gesprekken in de laatste levensfase luister ik naar jouw verhaal, naar wat je voelt en wat je denkt. Ik geef je de tijd. Ik stel verdiepende vragen. Samen verkennen we het gebied.

Dat doe ik met jou en (als gewenst) met de jouwen. 

hospice levenseinde uitvaart regelen stervensbegeleiding

Ervaring

Door mijn werk in het hospice en als ceremoniemaker van uitvaarten heb ik het sterven van dichtbij leren kennen. Zowel de periode naar het sterven toe als de periode direct na het overlijden.

De Bijbel ken ik goed. Ook andere geloofsovertuigingen hebben mijn interesse. Ik geloof zonder bij een kerk of ander instituut aangesloten te zijn.

Levenseinde rituelen

De stervensfase is ingegaan. Het is tijd om afscheid te nemen. Een ritueel kan dan kracht, steun en troost bieden. Het kan heel klein en toch veelbetekenend zijn. Voor de stervende kan het betekenen: “Ik kan nu gaan.” Voor de naasten wordt ruimte geboden om los te laten en anders vast te houden.

Samen onderzoeken we wat een passend ritueel is. Van traditioneel tot helemaal eigen of iets ertussenin. Als het gewenst is kan ik voorgaan. 

1-op-1 gesprek

60/uur (incl. 21% BTW)
  • Gesprek

Familie/groepsgesprek

75/uur (inclusief 21% BTW)
  • Gesprek

Terugkijken op je leven

Als je terugkijkt op je leven tot nu toe, dan is er zeker een hoop te vertellen. Bijzondere gebeurtenissen. Hoogtepunten, dieptepunten. Vaak vertelde verhalen of niet-vertelde verhalen.  We kunnen jouw geschiedenis samen bespreken.  Betekenis geven aan de hoofdrolspelers en gebeurtenissen.
Ik kan jouw levensloop ook opschrijven als levensverhaal

"Einde.... Kijk hoe ver je gekomen bent."

Charles Mackesy