De kracht van rituelen: Peter R de vries

De kracht van rituelen: Peter R de Vries 

We kennen hem niet persoonlijk, maar toch zijn veel van ons de hele dag met het nieuws van Peter R. de Vries bezig. We plaatsen berichtjes online of gaan naar de plek van het incident om een bloemetje te leggen. 

Het is énorm schrikken als iemand wordt neergeschoten in de openbare ruimte. Bij een bekende Nederlander is dat gevoel nog sterker. Zeker Peter R. de Vries. Veel jongeren zijn opgegroeid met hem. Hij was er altijd.

Zo’n incident komt (gelukkig) heel weinig voor in Nederland. Dat maakt wel dat we nu emoties hebben die we niet eerder zo voelden. Zoals verontwaardiging, woede, maar ook empathie. We willen onze onmacht en afschuw uiten. Maar hoe?

Met een ritueel op de plek waar het incident heeft plaatsgevonden. Bij het eerste kaarsje dat iemand aansteekt ontstaat het ritueel. Iedereen weet dat. Niemand ruimt de kaarsen, bloemen en spulletjes op. We voelen de geladen sfeer als we voorbij lopen. Waarschijnlijk stoppen we even. Uit een soort eerbied.

Die behoefte om naar de plek te gaan heeft te maken met omgaan met verlies en dood. De dood is voor ons als mensen onbevattelijk, en we proberen als mensen dan ook voortdurend manieren te vinden om daarmee om te gaan. Zo wordt een ritueel geboren. Heel logisch.

#ritueel #rituelen #emoties #onbegrijpelijk #ervaren #voelen #PeterRDeVries 

ritueel rituelen dood peter r de vries