Ceremonies en rituelen

Je wilt bewust ervaren wat het leven met je doet

Als je leven erg verandert, dan wil je soms de tijd even stil zetten. Voelen wat deze verandering met je doet voordat je verder gaat.

Ik moedig je aan: “Hé, stop even. Haal adem. Dit is echt belangrijk.” Ik help jou voelen, denken en doen wat bij dit moment past. Met afscheid en een nieuw begin. 

Samen maken we een onvergetelijke ceremonie.

leven vieren ceremonies rituelen

"Wat is een ritueel?" zei de kleine prins. "Dat is ook een vergeten begrip", zei de Vos. "Een ritueel maakt dat de ene dag verschilt van alle andere dagen, het ene uur van alle andere uren."

Antoine de Sainte-Exupéry

Wanneer kun je een ceremonie of ritueel doen?

Na het meemaken van een ingrijpende ervaring in je leven. Als je voelt dat je diepgaand veranderd bent. Of als een nieuwe fase op komst is. Bijvoorbeeld bij:

Gezinsvorming
Zwangerschap
Geboorte
Adoptie
Naamgeving
Co-ouderschap

Het levenseinde
Terugkijken op het leven
De uitvaart regelen voor/met je naasten
Het leven loslaten
Afscheid nemen
Euthanasie

Bij rouw
De uitvaart
Sterf/verjaardag van je overleden dierbare
As verstrooiing

Bij ziekte
Wanneer lichaamsdelen verwijderd worden/zijn
Herstel na een heftige periode van ziek zijn
Wanneer je uitbehandeld bent
Chronische ziekte

Het einde van een relatie

Andere belangrijke momenten in je leven
Geslachtsverandering
Verhuizing
Emigratie
Pensioen
Wisseling van baan
Schoolwissel
Diploma-uitreiking
Een speciale leeftijd bereiken (18, 21 of 50 jaar bijvoorbeeld)

Renate van der Ree
Renate van der Ree
Read More
Ik heb het geluk een ceremonie met Kimm te hebben mogen ervaren. In aanloop naar de ceremonie hebben we afstemming gehad. De voorbereidingen voor de ceremonie zelf maken dat je het bewust beleefd en soms dingen inziet of beseft. De toegevoegde waarde van een ceremonie begeleider zit hem vooral in het feit dat je soms zelf de woorden (nog) niet hebt of de tijd niet neemt om die een plek te geven. Ook wordt er aan zaken gedacht die anders mogelijk niet gedaan zouden worden, niet opgekomen of vergeten zouden worden. Het ontzorgt en verzorgt je, je voelt je gedragen. Kimm’s specifieke bijdrage zit er in dat Kimm concreet is, doorpakt en het regelt. Ze zegt wat ze doet en ze doet wat ze zegt. Daarnaast weet ze door zich goed in te leven de juiste woorden of vorm te kiezen. Mede daardoor kan ik met een geluksgevoel terug denken aan de ‘vier het leven’ ceremonie van mijn vader.

Aanpak

Kennismakingsgesprek

Ik stel vragen, die je dichter bij je eigen antwoorden brengen
Ik bied je de ruimte om je verhaal te vertellen. Ik stel vragen. Ik luister met een open hart en laat oordelen los.

We komen tot het juiste moment, de beste plek en de passende sfeer voor de ceremonie
Als vanzelf wordt duidelijk welk verhaal verteld wil worden, welke intenties je hebt en hoe we die het beste kunnen vormgeven. In klein of groot gezelschap. Thuis, in de natuur of op een andere passende plek. In de ceremonie maken we het leven voelbaar met muziek, woorden en/of rituelen. 

Voorbereiding van de ceremonie

Als je wilt schrijf ik het verhaal. Ik beschrijf helder hoe ingrijpend je leven veranderd is. 
Ik houd contact met degene(n) die een bijdrage leveren. Ik denk mee en geef tips. Bijvoorbeeld als je het niet zo makkelijk vindt om de spreken of te schrijven. Of wanneer je op zoek bent naar een ritueel. Ik verzamel de speeches, muziek en andere onderdelen van de ceremonie. Ik maak het programma. Dit alles doe ik in goed overleg. 

Op de dag van de ceremonie

Dan ben ik ceremoniemeester. Ik zorg dat alle benodigde spullen aanwezig zijn en zet alles klaar.  Ik heet iedereen welkom en leid de ceremonie tot het eind.

Wil je een onvergetelijke ceremonie?